duminică, 21 august 2011

"Nu sânt atâţia ochi pe pământ câtă frumuseţe în jur"


           E lucru stiut ca plaiurile mioritice ofera privelisti de legenda, prin urmare, nu e de mirare ca Micleuseni imbogateste, cu prezenta lui, un mic coltisor de rai. Exista un sinonim pentru “paradis” si acesta este Micleuseni.Un sat in care timpul trece repede si, totodata, incet.  Un sat in care gasesti refugiul atunci cind cotidianul te streseaza si te impune sa-ti cauti alinare in ceva frumos si odihnitor. Daca sunteti in cautarea acestei relaxari, sunteti mereu bineveniti la Micleuseni un sat ce este pe deplina dreptate o provocare pentru relaxare!
      O bogatie a naturii, inzestrata cu cele mai frumoase dealuri impletite  cu stejari cu frunza deasa si arome de musetel , cu coline cu iarba verde , cu izvoare cu apa cristallina si rece, cu paduri pline de copaci de aur, livezi cu rod si ciripit de pasare .Dealuri pline cu roadele naturii şi rezultatul muncii în sudoare a ţăranilor, ravene cu pante abrupte şi încrestate de mâna naturii şi a timpului, pasari ce încânta auzul când privesti aceste frumuseţi.
           Daca esti iubitor de drumetii atunci ,Micleuseni e pentru tine , vei putea cutreera cararusele codrului des observind cu ochiul liber viata vietuitoarelor de acolo. Vei simti spiritul special a acestor locuri imediat ce ajunci in inima Codrilor.Unde aerul rece si proaspat  e asa tare si viu incat simti cum iti inunda intreaga fiinta. Totul te face sa spui ca paradisul nu e inca pierdut.                                                 
          Natura divină de aici face până şi casele zidite de mâna omului să pară o parte din ea.Si toate acestea se contopesc printr-o imbinare miraculoasa cu harnicia ,sufletul bun si ospitalitatea localnicilor.  
        In Micleuseni fiecare oaspete este primit cu o deosebita caldura. Gospodarul casei intotdeauna va gasi pentru el un pahar de vin bun moldovenesc, iar gospodina – cele mai alese bucate.Oaspetii sunt, de obicei, invitati in „Casa Mare”, o odaie traditionala in fiecare casa de la noi, unde se petrec toate sarbatorile.Nu in zadar se spune: vino aici oaspete si vei pleca prieten!
            Spaţiul în care se încadrează acest sat mic posedă o frumuseţe nemaîntâlnită, iar fiecare sezon al anului îşi are specificul. Fiece anotimp este fascinant in felul sau. Primavara este frumoasa prin copacii infloritori, vara – prin mirosul florilor de tei, toamna – prin Codrul multicolor si aroma sucului de poama. Iarna se poate de sezut la cuptorul cald, de admirat fulgii de zapada ce transforma Micleuseniul intr-un tinut de basm  si de ascultat povestile batrinilor. 
             Splendoarea și feieria peisajului natural, armonia desfășurării vieții rurale în contact direct cu tradițiile, varietatea arhitecturală locuințelor, originalitatea etnografică existentă în zonă, împreună cu voia bună a localnicilor  vă vor permite să rămîneți impresionați de timpul petrecut aici.Colinele întrețesute cu podgorii, dealuri impadurite şi lunci de un verde crud.Fiecare zi petrecuta la Micleuseni, a cărei existenta se deruleaza in strinsa legătură cu natura, se dovedeşte o experienţa fascinanta pentru fiecare. Ai putea sa ocolesti un asemenea loc?

       Micleuseni este satul meu.Este pamantul care m-a tinut in palme pana am iesit in lume, este leaganul in care am auzit cantecul dulce al limbii romane, pe care il repet pana in prezent, este farmitura de pamint in care se oglindesc locuri de o frumusete deosebita, locuri care cresc si in sufletul meu si pe care le iau oriunde in lume:dealuri si vai , coline si izvoare – perla naturala “Codrii”, calmul si bunatatea oamenilor, traditiile si obiceiurile care te lasa fermecat.
Asta e Micleuseni! Asta e Patria Mea!


Am o casa ca’n povesti, si aceea e Micleuseni!
Ce are omul sfînt pe lume?
O vatră unde s-a născut 
Doar pentru el – un simplu nume 
Un grai, un dor, nimic mai mult. 
Prin ce persistă fiecare - 
Căci totul este trecător? 
Prin fapta sa, prin satul care 
Rămîne şi-al urmaşilor.
Avem şi noi un loc în care 
Ne simţim mai fericiţi 
E satu-acesta ca o floare 
Ce-i pitoresc, frumos ca-n vis. 
Cîmpii mănoase ne-conjoară 
Iar înălţimile-albăstrii 
Ne dăruiesc în miez de vară 
Voisul tril de ciocîrlii. 
Sînt minunate-aceste locuri 
Şi eu, oriunde m-aş afla 
Voi fi cu inima şi gîndul 
La satul meu, la casa mea.
Daniela Tusa 

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu