Arome imbietoare se ridica atitator din oale mari din lut ars, in care fierb la foc molcom sărmăluţe in foi de vita sau de varza; din cuptorul pe vatra iese aburul pâinii. Pe langa ele se strecoara iz de plăcinte poale-n brau.
Sărmăluţele sunt insotite negreşit de mamaliguta tradiţionala, preparata din faina de porumb, si de cateva linguri cu smantana groasa, proaspata. La rândul ei, mămăligă se mai poate manca cu branza, oua, unt, lapte, smantana. La loc de cinste stau si ciorbele acrite cu bors din tarate de grau, acea zeama acrisoara cu taietei de casa , aromata cu o crenguţa de vişin, foarte hranitoare si sanatoasa. Pofta buna!
Micleuseni este un sat imbelsugata cu sol fertil si insorit, cu oameni harnici si grijulii. Natura este foarte darnica in struguri, fructe, legume, produse din carne si lapte, cereale, care si-au gasit loc in bucataria locala. Solurile bogate in cernoziom, dar si tehnologiile agricole traditionale, favorizeaza cultivarea unei mari diversitati de produse primare pure.
Bucataria locala s-a completat cu elemente din cea ucraineana, bulgara, gagauza, rusa.
Traditionale pentru bucataria autohtona sunt bucatele pregatite din cele mai variate legume: rosii, ardei, vinete, varza alba, fasole, ceapa, usturoi, praz etc. Legumele sunt folosite la pregatirea salatelor si sosurilor, ele sunt coapte, inabusite, murate, sarate sau marinate, obtinindu-se astfel adevarate opere de arta culinara.
Un colorit specific reda bucatariei locale o diversitate mare de bucate din porumb si faina de porumb: crupe, copturi, supe, fulgi, bauturi nealcoolice, etc. Mai cunoscuta este mamaliga – un terci din faina de porumb cu gust fin si delicios. Mamaliga este servita cu jumari, fripturi, brinza, smintina etc.
In bucataria locala un rol aparte le revine produselor din carne, in special la pregatirea bucatelor calde, dar si aperitivelor. Este populara zama de pui, bors, tocana, friptura si costita din carne de porc, mici din carne de vita, mangea din carne de berbec.
Multe bucate din carne si peste sunt preparate la gratar deasupra carbunelui de lemn incins. Produsele astfel pregatite sunt de obicei anterior marinate.
Nici o sarbatoare traditionala nu se petrece fara sarmale, racituri, taitei cu carne de pasare etc. Masa de sarbatoare in Micleuseni este cu gust impodobita cu bucate delicioase din faina de griu: prajitei, copturi, invartite, placinte, sarailii cu fructe, legume, nuci etc.
In diferite zone ale Moldovei predomina bucataria locala: in zonele de est ucrainenii prefera renumitele borsuri, la sud bulgarii va pot servi cu un sos traditional – mangea din pui, iar gagauzii – cu sorpa, o supa din carne de berbec, pregatita cu multe mirodenii, in comunitatile de rusi sunt populare pelmeni – un soi de coltunasi cu carne, etc.
In bucataria locala sunt servite o gama variata de bauturi traditionale: compoturi, sucuri din fructe, dar si bauturi tari: vinuri, divinuri, brendi, tuica, etc.
La pregatirea vinurilor sunt folosite soiuri europene: Sovignon, Cabernet, Muscat etc., dar si cele moldovenesti: Feteasca, Rara neagra, Moldova etc.
Bauturile tari: rachiurile, brendy si divinurile sunt pregatite dupa tehnologiile traditionale.