Biserica
Satul nu este mare, dar este iubitor de Dumnezeu. Avem tradiţiile noastre pe care le ţinem de la strămoşi.De la inceputul secolului XX biserica de lemn din satul Micleuseni isi incepepe activitatea alegindu-si ca hram minunata sarbatoare "Rusaliile" sau cum ii spun localnicii "Duminica mare".Biserica n-a fost închisă ca în alte părţi. In 1883 s-a pus piatra de temelie la biserica din piatra fiind finisata in 1887 rezistind până astăzi mai cu seamă datorită starostelui Vasile Ciuş (+1993) care timp de 44 ani a fost stâlpul acestei bisericii. Lumea nu-l va uita nici pe părintele Ioan Bocan care a slujit în anii prigoanei. De-a lungul istoriei biserica a vut numerosi slujitori printre care:Aserdesniuc Lucian, Imadei Serghei, Nagornea Ion, Ion Ciuntu, calugarul Chiprian s.a. Drept marturire bisericii din lemn sunt usile sunt usile iconastasului locul pristolului. In anul 2007 in Micleuseni a sosit noul parinte Ion Aga care a inceput lucrarile de restaurare a bisericii.Astfel s-a reuşit renovarea bisericii în exterior, s-au schimbat uşile şi ferestrele şi s-a amenajat curtea bisericii.
Descriere succintă
Biserica de piatră a satului Micleuşeni are plan cruciform, cu absida estică de plan dreptunghiular. Un tambur orb octogonal cu o mică cupolă în formă de bulb încununează spaţiul naosului locaşului. Clopotniţa bisericii, cu trei caturi, este de asemenea încununată de un acoperiş piramidal şi de o cupolă în formă de bulb. Ea este cu mult mai înaltă decât cupola de deasupra naosului. Ferestrele bisericii sunt izolate şi au profiluri semicirculare.
Tehnici de construcţie
Piatră tencuită, cărămidă
Semnificaţie patrimonială
Locală, Artistică
Liceu Teoretic "Ion Creanga"
In anul 1897 a avut loc inaugurarea primii scoli in Micleuseni avind ca prfesor pina in 1898 pe Nichita Vaicovschi .apoi la 10 octobrie 1899
invatatoare la scoala a fost numita Vera Cisea din Dolna.La 1900 - Spiridon Naftulinov.In anul 1910 scoala numara 50 de elevi ,astfel luindu-se decizia de a aloca o suma de bani constructia noii cladiri a scolii.Dupa un timp numarul copiilor crescind au fost alocate iarasi resurse finaciare ,cladirea scolii fiind iar schimbata.In cele din urma scoala numara aproximativ 300-400 de elevi in 2005 astfel in 2006 s-a reconstruit un bloc scoala mutindu-se in el.Tot in acelasi an scoala devine Liceul Teoretic "Ion Creanga".Astazi liceul numara 450 de elevi ,ei obtinind numeroase reusite la olimpiadele raionale la fel si la concursurile extrascolare.
Azilul de batrini
Centrul de Sanatate
In centrul de sanatate din satul Micleuseni activeaza un remarcabil personal medical, anume competenta si sirguita lor pastreaza populatia satului sanatoasa.Primariea
Primarul actual din Micleuseni este Ion Dima ,deasemenea au activat in functie de primar si Cius LeonidCasa de Cultura
In incita casei de cultura au loc numeroase festivitati artistice.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu