luni, 1 august 2011

Casa-muzeu „Moşia Ralli”

Casa-muzeu „Moşia Ralli”
    Фрагмент памятника А. Пушкину
    Satul  Dolna a fost fondat în secolul al XV-lea şi este situat în Codrii Moldovei, pe pantele dealului împădurite. A devenit cunoscut în întreaga lume datorită poetului de geniu rus A. S. Puşkin care a vizitat aceste locuri în perioada exilului său la sud, în gubernia Basarabia (pe timpuri).Acest loc deosebit de pitoresc era iubit şi vizitat adesea de marele poet rus. Aici el a cunoscut mai profund cultura şi tradiţiile poporului moldovenesc, s-a împrietenit cu familia Ralli-Arbore, la conacul căruia deseori era oaspete aşteptat. Anume aici poetul se îndrăgosteşte de ţiganca Zamfira, căreia îi dedică câteva poezii. Aici a început să scrie celebrul poem «Ţiganii». Conacul Ralli-Arbore, acum „Casa-muzeu A. Puşkin”, este situat în inima unui frumos parc, decorat cu bustul poetului. În imediata apropiere, în pădure, este izvorul şi poiana Zamfirei. 
    La mijlocul secolului al XX-lea moşia a fost transformată în Casa-muzeu „Moşia Ralli”, unde cu ajutorul Casei-muzeu „A. S. Puşkin” a fost deschisă o expoziţie permanentă, care păstrează atmosfera moşiei din acele timpuri cu exponate, care sînt legate de viaţa poetului în perioada din perioada exilului său. Toate exponatele sînt autentice, datînd din secolele XVIII-XIX.

    Вид на озеро и Кодры на окраине села
    Moşia este restaurată şi restabilită la începutul anilor 2000 şi se menţine în prezent într-o ordine impecabilă, inclusiv şi ograda moşiei. Este filiala Casei-muzeu Puşkin de la Chişinău.

    Здание усадьбы
    Începînd cu anii 80 ai secolului al XX-lea tradiţional la Dolna este sărbătorită ziua poeziei lui Puşkin, iar în anul 2010, a avut loc cea de-a 30 ediţie.   Sărbătoarea atrage anual mulţi amatori ai poeziei sale, aici vin oaspeţi de la Chişinău şi din alte raioane ale Moldovei, dar şi oaspeţi de peste hotarele ţării. Conform tradiţiei sărbătoarea are loc tradiţional în prima duminică a lunii iunie, adică aproape de data de naştere a poetului – 6 iunie.  Trebuie de menţionat, că în afară de faptul că oaspeţi vin la ziua poeziei lui Puşkin, a crescut şi numărul vizitelor turiştilor din diferite ţări ale lumii, inclusiv din ţările Africii, Europei, Americii. Împrejurimile satului Dolna sînt foarte pitoreşti şi tipice pentru multe localităţi din zona Codrilor  În sat se află biserica Sf. Maria, construită în anii 30 ai secolului al XIX-lea de către moşierul Ralli.


    0 comentarii:

    Trimiteți un comentariu