sâmbătă, 20 august 2011

Folclor

Folclor
  • Costumul si dansul popular

            Dansurile populare nu au voie sa  dispara, ele trebuie sa renasca, sa existe in inima fiecarui dintre noi.
       Parca uitate de cei mai multi tineri, dansurile populare ard in inimile bunicilor si strabunicilor "dependenti" de folclor.
       Pentru a nu pierde gustul si ritmul acestei comori, in incinta liceului ,s-au organizat orele de dans popular conduse de Sergiu Gutu ce sunt practicate si fregventate de copiii din localitate noastra si din satul Dolna. Cu totii mici si mari descopera din nou arta dansului popular. 
 Sau format doua grupuri de copii: grupa mare si grupa celor mici.O mica parte de copii din grupa mare au participat  in 2010 la  Festivalul din Tatarstan  de unde sau intors cu Locul II. Astfel, dam o mina de ajutor renasterii noastre culturale si cred eu, ca vom reusi prin acesti copii talentati!

    Un important loc ocupa vestimentatia dansului popular astfel, liceul a achizitionat 10 costume populare ,imbogatindu-si rafturile cu noi modele.
                   Pe timpuri nu era acceptată copierea motivelor ornamentale de pe costumul altei persoane şi nici înstrăinarea de la tradiţiile comunitare. Fiecare fată trebuia să-şi creeze propriul costum de sărbătoare, lăsînd pe el amprenta tradiţiilor locale şi viziunii sale estetice. Costumul trebuie să corespundă firii omului, să armonizeze cu ţinuta lui, cu culoarea ochilor şi a părului, vîrsta şi locul lui în societate.              
               Formandu-se astfel o infinita varietate a costumului popular.Costumul fiecăruia prezenta o valoare unicală şi irepetabilă. Pentru perioada trecutului aproape că nu găsim două costume identice, fiecare avînd unul sau cîteva costume, care se deosebeau de altele parţial prin desen şi culoare, proporţii. Acelaşi mod era şi pentru realizarea cămaşelor brodate ale bărbaţilor. Ei aveau cămaşe brodate de mame, bunici sau viitoarele mirese.
                 Costumul femeiesc, ca de obicei, se înfrumuseţează mai bogat de cît cel bărbătesc. Ornamentarea portului femeiesc dă dovadă de un remarcabil simţ al măsurii. Folosind trei culori fundamentale: alb, negru şi roşu, meşterii populari au creat o armonie originală.
Costumul popular moldovenesc  pentru femei include : catrinta , camasa, fusta, briul, nafrma, pieptarul, sumanul si desigur articole nelipsite femeie sunt podoabele.
La baza costumului barbatesc tradiţional sta camaşa alba din pinza de casa. Ea se poarta de asupra pantalonilor şi se incinge cu unul sau doua brie unul peste altul.
Costumul popular barbatesc contine:palarie, caciula, camasa, pantaloni, itari, opinci, briul.
               Astazi, in casele gospodinelor din Micleuseni , in safta se va gasi neaparat un costum popular sau un accesoriu din acesta (traista , broboada sau batista).
  • Covorul si prosopul
         Nu ve-ti gasi casa in Micleuseni in care sa nu fie un covor moldovenesc , ve-ti descoperi o varietate bogata de ornamente si culori.
        Ornamentul covoarelor si a prosoapelor are o limba nevorbita ,laconică, dar înţeleasă. In pantele codrilor si uin satul Micleuseni  predomină un decor geometric.Cît priveşte conţinutul tematic al desenelor de pe covoare deosebim cîteva grupe mai frecvente: motivele vegetale , geometrice, reprezentarea omului, păsărilor. Din decorul vegetal relevăm  flori, muguri, frunze, ramuri, buchete, vazoane cu flori, pomul vieţii ş.a.


        Prosopul este elementul indispensabil ceremoniilor culturale (intimpinarea oaspetilor, nuntile, cununiile ) el pastrindu-si pina astazi importanta in viata cotidiana a localnicilor. Lucrat manual prosopul reprezinta un importan element decorativ in casele gospodinelor din Micleuseni coltul cu icoane  fiind  strajuit de un prosop.
         Pe timpuri numarul prosoapelor  ajungea pina la 200-250, de aici au si aparut asa numitele "nunti albe". Astazi numarul s-a micsorat semnificativ, insa el ramine a fi la fel de pretuit ca si in trecut.

  • Muzica populara
Folclorul moldovenesc constituie una din mîndriile naţionale ale poporului moldovenesc. Muzica populară moldovenească prin mesajul ei trezeşte în suflet cele mai frumoase şi adînci trăiri. Nu putem rămîne indiferenţi faţă de aceea ce au creat strămoşii noştri, au creat cu sufletul şi stăruinţa proprie.     
La capitolul muzicii  populare localnicii din Micleuseni si in special tinerii au demonstrat toata maiestria lor avind numeroase realizari la concursurile raionale. Avem cu ce ne mindri ,  ansamblul de muzica populara compus din elevii liceului si condus de Nina Cernetchi au ocupat nenumarate locuri in concursurile raionale la fel si formatia "Colegii" condusa de Mihai Cernetchi ce odata intorcindu-se acasa niciodata nu vine cu miinile goale .
                                                                                               Formatia "Colegii"                    
    Nici o sarbatoare nu este lipsita de hora si de muzica populara.De asemenea satul are numerosi interpreti de muzica popuara care sunt prezenti la ceremoniile si sarbatorile satului si a localnicilor (nunti, cununii,hramul satului s.a.).  Necatind la invazia muzicii de peste hotare localnicii pretuiesc si pastreaza acele  comori muzicale lasate de stramosi.Suntem iubitori de muzica populara si adesea la masa de sarbatoare incepem a fredona melodiile dragi, satul cufundindu-se in chiote si cintece de veselie  Doina, cintecele de dor , veselie, bucurie reprezinta acea latura a sufletului nostru care nu inceteaza niciodata sa lumineze.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu