Halloween in Micleuseni
Minunata sarbatoare "Toamna de aur "
O data cu sosirea toamnei si a picaturilor de ploie pe geam, o data cu stringerea roadelor prin hambare si cu caderea frunzelor aramii, in incinta Liceulului Teoretic "Ion Creanga " este omagiata minunata sarbatoare "Toamna de aur" .Ea este sarbatorita in fice an si este compusa din mai multe parti: partea festiva, expozitia de lucrari efectuate din bogatiile toamnei si desemnarea cistigatorilor. Citeva segvente din divina sarbatoare:
Dragobetele sarbatoarea tineretii si a iubirii!
Sarbatoarea "Dragobetelor" este una dintre cele mai iubite . Este ziua lui Dragobete, fecior chipes si puternic, ce ne aduce iubirea in casa si in si in suflet.Prilej de bucurie si bunastare, Dragobetele reprezinta una dintre cele mai frumoase obiceiuri stravechi ale localnicilor si intregului popor roman. Aici vedeti un mic material din tot ceea ce se petrece la noi de "Dragobete":
Rusaliile - haramul satului Micleuseni
Anul Nou
Aceasta sarbatoare semnifica trecerea in noul an ,fiind si ziua de praznuire a Sfantului Vasile Cel Mare.La noi in sat mult asteptata sarbatoare este marcata de plugusor ,colinde,buhai si jocurile mimice cu masti de animale capra , ursul sau personaje taranesti, pacala si tindala. Cetele de uratori, mari si mici, de dimineata pina in amurg merg sa ureze casele de gospodari, apoi pe la asfintitul soarelui Plugul cel Mare, un plug adevărat, tras de boi şi cu buhai,ureaza casele cu fete bune de maritat .Flăcăii sunt primiţi în case, cinstiţi cum se cuvine de gospodari, iar fetele le daruiesc cite un colac pe care l-au copt in ajun. O veche traditie spune ca in seara de Anul Nou fetele isi pot ghici ursitul, astfel fieare fata sta in fata oglinzii si-si vrajeste ursitul.Aceasta seara e plina de feerie si fericire, toti sunt bucurosi noului inceput de an.
In acest an s-a organizat un TVC intre doua echipe formate din elevii liceului. Entuziasmul si dorinta de a invinge au facut ca elevii sa organizeze un adevarat spectacol unde zimbetul era la el acasa .
In acest an s-a organizat un TVC intre doua echipe formate din elevii liceului. Entuziasmul si dorinta de a invinge au facut ca elevii sa organizeze un adevarat spectacol unde zimbetul era la el acasa .
Resfinţirea bisericii din Micleuşeni |
Mitropolitul Vladimir a fost invitat în parohia „Sf. Treime", s. Micleuşeni, r. Străşeni. Acum un an în această parohie a fost numit Părintele Ioan Aga, care a pornit lucrările de restaurare a sfântului locaş. Astfel s-a reuşit renovarea bisericii în exterior, s-au schimbat uşile şi ferestrele şi s-a amenajat curtea bisericii.
Ierarhul venit în parohie a săvârşit Sfânta Liturghie, în timpul căreia a decorat câţiva slujitori din cadrul circumscripţiei Străşeni. Protopopul raionului Prot. Victor Mihalachi a fost decorat cu Mitră, iar parohul bisericii Pr. Ioan Aga a fost avansat în treapta de Protoiereu şi decorat cu Paliţă. Ctitorului bisericii dl Eugen Axentiev i-a fost înmânat Ordinul „Cuv. Paisie Velicikovski", gr. II. În timpul slujbei a fost hirotonit în treapta de diacon Oleg Tulbure pe seama parohiei din s. Drochia, r. Drochia. După slujbă s-a înconjurat biserica, citindu-se evangheliile, după care ierarhul s-a adresat cu un cuvânt de învăţătură.
Fostul staroste al bisericii dl Gheorghe Ciolac ne-a povestit din viaţa micleuşenilor: „Biserica n-a fost închisă ca în alte părţi. A fost construită între anii 1883-1887 şi a rezistat până astăzi mai cu seamă datorită starostelui Vasile Ciuş (+1993) care timp de 44 ani a fost stâlpul acestei bisericii. Lumea nu-l va uita nici pe părintele Ioan Bocan care a slujit în anii prigoanei.
Satul nu este mare, dar este iubitor de Dumnezeu. Avem tradiţiile noastre pe care le ţinem de la strămoşi.
S-au cam schimbat preoţii în ultimii ani, dar boda proste vladâca ni l-a trimis pe părintele Ioan care s-a apucat de treabă, având mâini de gospodar. Are o familie numeroasă, dar se gândeşte mai întâi la norod".
Biserica din Micleuşeni urmează să fie renovată şi în interior pentru a fi în hainele sale binemeritate.
|
Hai Moldova ,Hai Micleuseni
Este vorba de un proiect ecologic prin intermediul căruia o organizație de tineri voluntari își propune să implice la curățenia generală majoritatea populatie.Grupul de inițiativă ,,Speranța în tineri” din satul Micleușeni a organizat în cadrul Liceului Teoretic „Ion Creangă” din localitate o serată destinată promovării proiectului ecologic ,,Hai Moldova” în cadrul căreia s-au înscris circa 50 de voluntari pentru a participa la salubrizarea localității natale.
Serata a început cu o parte festivă, unde a fost prezentat proiectul ,,Hai Moldova”, au fost organizate concursuri de desene și de eseuri pe tematică ecologică, iar organizatorii au prezentat o expoziție din haine confecționate din deșeuri.