Istorie

Din istoria satului Micleuseni


  • La 25 aprilie 1420 Alexandru cel Bun, domnul Moldovei daruieste vornicului Oana pentru slujba dreapta si credinta zece sate. Exista si actul de danie , care confirma acest lucru si care este primul document unde sunt pomenite primele sate basarabene deja existente. Printre acele sate era si satul Micleusenica la 1420 e cunoscut sub denumirea de Micleusesti. Originalul acestui document se pastreaza in biblioteca Lenin din Moscova
  • La 11 aprilie 1560 prin gramata de danie a domnului Moldovei Alexandru Lapusneanu, la rind cu satele Lozova , Sadova, Vorniceni ,Malcoci, Scoreni, Condrita, satul Micleuseni e daruit manastirii Capriana.
  • La 9 decembrie 1677 s. Micleuseni e daruit in actul  de danie al lui Mihalcea Hincu ca punct de hotar al mosiei manastiresti Hincu.
  • In anul 1774 s. Micleuseni avea 12 case. In sat traia un mazil (stringator de biruri ) un diacon si 10 birnici: Daniela vornic,  Simion Hopciog, Savin,, Necolai Prepelita,Postica, Simion Bostan, Andrei Batog,Ionita Bostan.
  • In 1803, peste 29 de ani,erau 21 de birnici ai manastirii Capriana.
  • In anii 1858-1871in s. Micleuseni traiau si 83 de familii de tigani. Traiau foarte sarac in ograzile lor nu se vedea nici urma de vite.
  • In anul 1866 in Micleuseni erau 199 de case , 474 barbatisi 425 femei. Populatia avea 27 cai, 224 de vite cornute mari si 1045 de oi si capre.
  • In 1866invatator la scoala a fost Nichita Vaicovchi. La 10 octobrie 1899invatatoare la scoala a fost numita Vera Cisea din Dolna.
          La 1900 - Spiridon Naftulinov.
          La 1910 scoala avea 50 de elevi. A fost alocata din partea statului o suma de bani pentru constructia noii cladiri a scolii.
  •  La 1911 taranilor li se da pe gratis 1300 de portaltoiuri pentru cultivarea butasilor de vie.
  • La 1912 in sat erau 960 de locuitori, 210 gospodarii.
  • In 1919 are loc o epidemie de tif , in sat au fost inregistrate 4 cazuri.
  • In 1923 s. Micleuseni 242 de case, 647 barbati si 535 femei. La dispozitia locuitorilor era o moara cu aburi care apartinea lui Vasile Paladi, care in 1949 a fost deportat cu toata familia in Siberia. In sat era scoala primara si primaria.
  • In 1941 - 1945 razboiul a luat sute de vieti omenesti. Barbatii incorporati in     rindurile armatei o parte au cazut pe cimoul de lupta, o parte s-au intors in sat ,la bastina. 
  • In 2007 - 2300 de locuitori , 950 de gospodarii. S-a construit scoala invatatoare fiind Alexandra Ion.

Legenda satului Micleuseni
                  Se spune ca pe timpuri aici locuia un boier pe nume Micleus.  Mosia boierului cuprindea fisii imense de pamint fertil si roditor, insa boierul ducea lipsa de tarani care sa ingrijeasca de acest pamant. Atunci , pentru a atrage taranii boierul dadu veste ca cine va veni la el pe mosie va primi si o parcela de pamint . Taranii au inceput a se aduna pe linga mosia boierului .Boierul ,un om cu suflet bun ,harnic si generos convingea tot mai multi tarani sa se stabileasca cu traiul aici.Astfel, se zice ca in curind taranii formase un mic satuc numind-ul in cinstea boierului Micleus ,Micleuseni.



Cimitirul de Onoare Românesc

Sâmbătă, 25 octombrie 2010, la Micleuşeni , a avut loc ceremonia de reinaugurare a Cimitirului de Onoare Românesc.
Cei peste 200 de militari români înhumaţi la Micleuşeni care şi-au găsit gloriosul sfârşit în luptele purtate pe Valea Dolnei, în vara anului 1941,cind Romania, aliata Germanie naziste, a lansat o ofensiva pentru recucerirea Basarabie anexata de sovietici vor fi comemoraţi de Ziua Armatei României. La ceremonie vor participa oficialităţi române şi moldovene, veterani de război şi localnici.
Lucrările de reconstrucţie, finanţate de Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, au fost executate în parteneriat cu Consiliul Raional Străşeni şi cu sprijinul Societăţii Culturale „Ginta Latină“. Proiectul a vizat refacerea după planurile iniţiale ale cimitirului, cu o suprafaţă de 936 mp, unde sunt 11 morminte comune, majoritatea eroilor fiind necunoscuţi.
Căzut în uitare zeci de ani, Cimitirul s-a bucurat, în ultima vreme, de atenţia comunităţii locale, prin instalarea a 23 însemne de căpătâi, 5 cruci creştine, a unui bloc comemorativ de piatră (adus în 2004), precum şi a unei troiţe.

Cimitirul de la Micleuşeni reprezintă al cincilea proiect de reconstrucţie a cimitirelor de onoare româneşti din Republica Moldova finalizate de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor în ultimii doi ani după Ţiganca, Nicolăieuca, Feşteliţa şi Vărvăreuca.