vineri, 19 august 2011

Mestesugurile populare

Mestesugurile populare
       

           Micleuseniul este un adevarat leagan al culturii populare romanesti, in care de-a lungul timpului, talentul, frumusetea spirituala si harnicia localnicilor au dat nastere la numeroase obiceiuri, traditii si mestesuguri care dainuie si astazi. Dintre cele mai cunoscute care sunt practicate si pina acum  putem enumera:  
Arta prelucrarii lemnului - In Micleuseni existata o adevarata “civilizatie a lemnului”. Din cele mai vechi timpuri mesterii populari datorita sursei nesecate de materie prima, “padurea”, au reusit sa confectioneze numeroase obiecte necesare traiului de zi cu zi. Lemnarii din Micleuseni au o varietate larga de obiecte din lemn, ei mesterind  mobilier traditional , usi , geamuri, poloboace, stupi de albine si multe altele.
Arhitectura caselor de lemn – adevarate capodobere ale arhitecturii populare sunt casele batranesti care cu timpul au ramas putine , insa merita vazute.
Impletirea panerelor, cosurilor - aceasta indeletnicire mai este inca practicata in localitate de catre batrini care pastreaza viu acest mestesug transmitind noiii generatii  tainele breslei.


Impletirea maturilor -  de asemenea este practicata de catre generatia virsnica care face  sa ramina viu acest mestesug stravechi.














0 comentarii:

Trimiteți un comentariu