Obiective turistice din raionul Straseni
Fiind un raion inzestrat cu numeroase bogatii istorice, culturale si naturale Straseniul are o valoare imensa pentru turismul Republicii Moldova.Situat in centrul Moldovei ,inconjurat de bogatii nesemuite nu ve-ti ezitati sa-l vizitati, nu ve-ti putea trece pe linga manastirea Capriana , antena Tv din Scoreni,biserica din lemn de la Vorniceni , fabrica de vin din Cojusna , manastirea Tiganesti ,manastirea din Sireti, manastirea Condrita, manastirea Varzaresti,stejarul lui Stefan cel Mare din Sireti, crucea mintuirii neamului romanesc si satul medieval descoperit la Lozova fara sa le treceti pragul macar. - Antena TV din Scoreni
- Biserica de lemn din Vorniceni
- Fabrica de vin din Cojușna
- Mănăstirea Căpriana
- Mănăstirea Țigănești
- Mănăstirea din Sireți
Piatra de temelie a fost pusa la 24 mai 1999. In biserica manastirii au fost depuse o parte din moastele Sfantului Iacob Persul, aduse la Sireti de la Manastirea Dragomirna, Romania.
- Observatorul astronomic din Lozova
- Stejarul lui Ștefan cel Mare din Scoreni
- Manastirea Condrita din satul Condrita
Manastirea Condrita este o manastire ortodoxa din Republica Moldova. Aceasta are hramul Sfintul ierarh Nicolaie si este situata in satul Condrita, aflat pe paraul Catargul, la 15 kilometri de gara Straseni si la 26 de kilometri de municipiul Chisinau.
Manastirea a fost ctitorita mai intai ca schit, in anul 1783, de ieromonahul Iosif, venit de la Manastirea Capriana. In anul 1918, schitul de calugari Condrita s-a separat de Manastirea Capriana, devenind manastire de sine statatoare. Biserica cu hramul Adormirea Macii Domnului a fost ridicata intre anii 1895-1897.Un lucru deosebit pentru manastirile din Moldova , aici sunt scaune in interior.
- Manastirea Varzaresti
- Crucea mintuirii neamului romanesc
este înălțată pe una dintre cele mai înalte coline (316 m) din Republica Moldova în preajma orașului Nisporeni. Ea va putea fi văzută pe o rază de zeci de kilometri pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv noaptea, având montate pe întreg perimetrul construcției elemente luminiscente de mare putere. „Crucea Mântuiri...” este împrejmuită de un parc, în perimetrul căruia este ridicată și o Capelă, unde se vor putea oficia diverse ceremonii religioase și civile. Întregul ansamblu va constitui, împreună cu Cimitirul Eroilor Români și Mănăstirea Vărzărești, situate în același spațiu geografic deosebit de pitoresc, un loc de pelerinaj, de omagiu și de rugă pentru mântuirea poporului român.
- Sat medieval descoperit în Lozova
Vlad Vornic, șeful secției Arheologia Antică și Medievală din cadrul Centrului de Arheologie, susține că este vorba de cimitirul unui sat dispărut în secolele XIV-XVI.Descoperirea este una deosebit de importantă pentru arheologia și istoria medievală a Moldovei, întrucât astfel de descoperi sunt extrem de rare pentru teritoriul actual al țării noastre.Potrivit arheologului, cimitirul medieval descoperit aparține unei comunități locale creștine care, judecând după densitatea mormintelor, era destul de numeroasă.Deși deocamdată au fost scoase la lumină doar 15 morminte, indiciile de care dispunem sugerează că necropola cuprinde peste o sută asemenea complexe. Deocamdată nu se pot face aprecieri privind întinderea și datarea exactă a acestui cimitir, dar, potrivit unor istorici, aproximativ în această zonă în perioada lui Ștefan cel Mare ar fi existat un sat cu numele Săcăreni, a cărui soartă de mai departe nu se cunoaște.
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu