joi, 18 august 2011

Obiective turistice din raionul Straseni


Obiective turistice din raionul Straseni
       Fiind un raion inzestrat cu numeroase bogatii istorice, culturale  si naturale Straseniul are o valoare imensa pentru  turismul Republicii Moldova.Situat in centrul Moldovei ,inconjurat de bogatii nesemuite nu ve-ti ezitati sa-l vizitati, nu ve-ti putea trece pe linga manastirea Capriana , antena Tv din Scoreni,biserica din lemn de la Vorniceni , fabrica de vin din Cojusna , manastirea Tiganesti ,manastirea din Sireti, manastirea Condrita, manastirea Varzaresti,stejarul lui Stefan cel Mare din Sireti, crucea mintuirii neamului romanesc si satul medieval descoperit  la Lozova fara sa le treceti pragul macar.      

  • Antena TV din Scoreni  
Antena TV din Strășeni este una dintre cele mai impunătoare structuri arhitecturale din Europa și cea mai înaltă din Republica Moldova. Construită în anii 1984-1985 în centrul republicii, antena reprezintă un turn de 335 m. inaltime. Este situată la aprox. 6 km sud-vest de orașul Straseni, la jumătate de cale între acesta și satul Scoreni. Este folosită exclusiv pentru transmiterea undelor FM și TV.


  • Biserica de lemn din Vorniceni  
       Biserica de lemn „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Vorniceni a fost construită în 1904. Iniţial, era o casă pentru preot şi, totodată, local pentru şcoala bisericească. Biserica din Vorniceni este interesantă datorită faptului că-i înălţată pe un „soclu" de piatră, iar pereţii sunt tencuiţi. Deasupra pronaosului se află o clopotniţă masivă octogonală de lemn. Este considerată monument istoric




  • Fabrica de vin din Cojușna  
Fabrica de vinuri din Cojușna a fost înfiinţată în 1964. Compania este specializată în prelucrarea strugurilor, fabricarea şi exportul de vinuri, a băuturilor spirtoase, a vinurilor de colecție de mai mult 20 de ani. 

           




  • Mănăstirea Căpriana 
Mănăstirea Căpriana este una dintre cele mai vechi mănăstiri fondate în Basarabia. Este situată în zona centrală a Republicii Moldova , la aproximativ 40 km nord-vest de Chisinau, în ținutul deluros împădurit care purta odată numele de Codrii Lapusnei. 




  • Mănăstirea Țigănești 
Mănăstirea Ţigăneşti se găseşte în zona de codru a Moldovei, cam la 35 de km NV de Chişinău, în apropierea satului Ţigăneşti, raionul Străşen, pe malul raului Ichel. 




  • Mănăstirea din Sireți 
      Manastirea Sireti este situata la 16 km de Chisinau si a fost infiintata la 10 decembrie 1998, in ziua pomenirii Sfantului loan Iacob Persul.
Piatra de temelie a fost pusa la 24 mai 1999. 
In biserica manastirii au fost depuse o parte din moastele Sfantului Iacob Persul, aduse la Sireti de la Manastirea Dragomirna, Romania.                  


  • Observatorul astronomic din Lozova 
Observatorul astronomic al Universităţii de Stat din Moldova,este situat în codrii din apropierea satului Lozova, la 50 km depărtare de Chişinău.În Moldova funcţionează un singur observator astronomic cel din Lozova.


  • Stejarul lui Ștefan cel Mare din Scoreni
 Principalul obiectiv turistic al satului este rezervația peisagistică Căpriana-Scoreni în cadrul căreia se află unul din ștejarii lui Stefan cel Mare.


  • Manastirea Condrita din satul Condrita

      Manastirea Condrita este o manastire ortodoxa din Republica Moldova. Aceasta are hramul Sfintul ierarh Nicolaie si este situata in satul Condrita, aflat pe paraul Catargul, la 15 kilometri de gara Straseni si la 26 de kilometri de municipiul Chisinau.

       Manastirea a fost ctitorita mai intai ca schit, in anul 1783, de ieromonahul Iosif, venit de la Manastirea Capriana. In anul 1918, schitul de calugari Condrita s-a separat de Manastirea Capriana, devenind manastire de sine statatoare. Biserica cu hramul Adormirea Macii Domnului a fost ridicata intre anii 1895-1897.Un lucru deosebit pentru manastirile din Moldova , aici sunt scaune in interior.




  • Manastirea Varzaresti
Cea mai veche dintre manastirile basarabene este, dupa datele documentare, manastirea Varzaresti. Prima mentiune despre aceasta manastire dateaza din 25 aprilie 1420. Este Vorba despre hrisovul care-l da Alexandru cel Bun boierului sau Venea, prin care ii intareste niste mosii. In acest document se mentioneaza si "Kisno-Varzareva manastirea", ca fiind un hotar al mosiei acestui boier. Aici se afla sfintele moaşte  ale lui Sf. Ierarh Nicolae făcătorul de minuni din Mira Lichiei , la fel aici se afla si icoana Maicii Domnului facatoare de minuni.


  •  Crucea mintuirii neamului romanesc
„Crucea Mântuiriii...” este o construcție de metal, cu o înălțime de 25 de metri, realizată după modelul celor înălțate la Onești și la Mănăstirea Putna, confecționată cu banii familiei Dohotaru și donată postului de radio Vocea Basarabiei prin intermediul filialei din Onești a Asociației Pro-Basarabia și Bucovina, reprezentată de inimosul român de origine basarabeană Constantin Rusanovschi.
este înălțată pe una dintre cele mai înalte coline (316 m) din Republica Moldova în preajma orașului Nisporeni. Ea va putea fi văzută pe o rază de zeci de kilometri pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv noaptea, având montate pe întreg perimetrul construcției elemente luminiscente de mare putere. „Crucea Mântuiri...” este împrejmuită de un parc, în perimetrul căruia este ridicată și o Capelă, unde se vor putea oficia diverse ceremonii religioase și civile. Întregul ansamblu va constitui, împreună cu Cimitirul Eroilor Români și Mănăstirea Vărzărești, situate în același spațiu geografic deosebit de pitoresc, un loc de pelerinaj, de omagiu și de rugă pentru mântuirea poporului român.
                                      


  • Sat medieval descoperit în Lozova
      În preajma zilei profesionale a arheologilor, marcată în fiecare an pe 15 august, o echipă de arheologi din cadrul Centrului de Arheologie al Academiei de Științe a Moldovei a descoperit pe moșia comunei Lozova, r-nul Strășeni, necropola unui sat dispărut din vremea lui Ștefan cel Mare.
Vlad Vornic, șeful secției Arheologia Antică și Medievală din cadrul Centrului de Arheologie, susține că este vorba de cimitirul unui sat dispărut în secolele XIV-XVI.Descoperirea este una deosebit de importantă pentru arheologia și istoria medievală a Moldovei, întrucât astfel de descoperi sunt extrem de rare pentru teritoriul actual al țării noastre.Potrivit arheologului, cimitirul medieval descoperit aparține unei comunități locale creștine care, judecând după densitatea mormintelor, era destul de numeroasă.
Deși deocamdată au fost scoase la lumină doar 15 morminte, indiciile de care dispunem sugerează că necropola cuprinde peste o sută asemenea complexe. Deocamdată nu se pot face aprecieri privind întinderea și datarea exactă a acestui cimitir, dar, potrivit unor istorici, aproximativ în această zonă în perioada lui Ștefan cel Mare ar fi existat un sat cu numele Săcăreni, a cărui soartă de mai departe nu se cunoaște.






0 comentarii:

Trimiteți un comentariu