vineri, 19 august 2011

Agricultura in zona

Apicultura
     
          Mierea dulce si gustoasa atrage tot mai multi sateni sa practice apicultura. Insemnatatea mierii in medicina si de asemenea  in cosmetica a facut ca aceasta indeletnicire sa se pastreze de-a lungul anilor ,secretele ei transmitindu-se de la o generatie la alta.Numerosi localnici practica aceasta indeletnicire, printre care:Cernetchi Vasile ,Ciolacu Victor, Savici Vasile s.a.
Adeseori multi dintre gospodari isi procura numai 2-3 stupi ,2-3 familii de albine pentru a avea acest produs pe masa de zi cu zi.
De Sfintului Vasile obiceiul vechi spune ii indeamna pe crestini sa guste din nectarul mieri si din castraveti astfel,fiece localnic procura un borcan de miere autehnic si castraveti savurind din plin gustul lor.

Livezile

    Suntem un sat imbelsugat cu de toate ,avem livezi de prune,meri,nuci .
    In luna august tot satul e prin livada ,cu totii merg la strins prune mai apoi cind vintul rece isi face sintita prezenta   localnicii iarasi se reunesc la strinsul de mere.In ultimii ani pe pantele dealurilor au mai aparut doua livezi tinere de prune  si acest lucru se datoreaza domnului Ciolacul Victor care  este si proprietarul livezii, deasemenea avem si o livada cum am zice batrina sadita inca de buneii nostri ce ne bucura in fiece an cu roade deosebite.
        In livezile de mere ve-ti intilni o varietate larga de specii si un curcubeu de culori.
                                                                                                                                                                 
         Miezul de nuca este apreciat pe piata, iar noi Micleusenenii am avut marele noroc de a mosteni de la generatia apusa niste livezi de nuci de o frumusete si bogatie rara.Nucile verzi  sunt folosite de gospodine la prepararea  unei gustoase dulceate  ce  pe timp de iarna ne va ajuta  sa scapam de gripa rautacioasa. Nici nu reusesc nucile a se coace bine ca copii deja incep a le culege de pe ramurile copacilor pentru a savura din bunaciunea de miez la fel de adorat  de adulti. Pe la inceputul lunii augus ve-ti intilni minute negre de la nuci.Si iata ajung si nucile a se coace, localniciii incep a se ivi prin livezile pline de roada amplasate pe drumurile din imprejurimile satului.
       
                                                                                                                                                             
                                                                                                                                       


Lanurile noastre
       Fiind un sat de gospodari si gospodine  dealurile ,vaile si colinele satului nostru sunt impletite in lanuri verzi si bogate de toate culturile . Numai ce nu gasesti la noi: floarea-soarelui ,griu, orz, porumb, mazare acestea sunt doar o mica parte din culturile cultivate la Micleuseni.
      La fel satenii nostri se ocupa si cu legumicultura aceasta sfera dezvoltindu-se  in ultimii ani ,de exemplu ,dom. Cocarcea care se ocupa de mai multi ani cu legumicultura anul acesta si-a extins  plantatiile de varza, rosii si castraveti construind inca o sera.
      Deoarece se spune ca un om in viata sa trebuie sa sadeasca un pom ,sa sape o fintina si sa construiaca o casa in fice gospodarie a localnicilor  neaparat ve-ti gasi numerosi pomi fructiferi :ciresi, visini, nuci, piersici,caisi.


Viticultura


        Oare cine nu cunoaste gustul dulce-amarui al vinului moldovenesc?!Nu exita gospodar in Micleuseni ce o data cu venirea toamne sa nu prepare macar un strop de vin, asa ca la carte.O data cu venirea toamnei podgoriile sunt impletite de oamenii ce vin de-asi culege roada mult asteptata . Forfota incetineste abia atunci cind  toti strugurii sunt culesi si transportati pe la casele gospodarilor si iata anume atunci gospodarul casei isi incepe vraja. Strugurii sunt dati prin zdrobitoarea de lemn ce se pastreaza cu sfintenie si este transmisa de la tata la fiu apoi sunt  lasati sa fermenteze intr-un butoi de stejar ,dupa urmeaza teascul ,vinul este scurs si mutat in al butoi la fel din stejar cei v-a pastra aroma si culoarea vie pe intregul an.
        La fel gospodinele casei vor prepara compoturi si gemuri din strugurii dulgi cu bobite mari  si gustoase .
        In ultimii ani plantatiile de vie in deosebi soirile de masa cum ar fi :Moldova ,Cardinal  au cunoscut o dezvoltare treptata numerosi localnici plantind terenuri noi cu vie. Triboi Mihai, Pavel Cius, Siritanu Alesansru, Victor si Sidor Bahnari sunt doar o mica parte din cei care au plantat vie.Deasemenea soiurile de vin sunt la fel de solicitate ve-tiintilni numeroase soiri precum : Feteasca alba, Feteasca neagra,Aligote, Fraga.
        In Micleuseni orice oaspete va fi intimpinat cu un pahar de vin bun alb sau rosu ,orice sarbatoare va avea in capul mesei un ulcior de vin ,iar copii vor servi din compoturile dulci si struguri de poama.

2 comentarii:

Sergiu Terguţă spunea...

Salut, am găsit acest blog întâmplător, căutam adresa de e-mail a Liceului Teoretic "Ion Creangă". Sincer să fiu am fost plăcut surprins ca cineva de la mine din sat se gândeşte la imaginea lui pe vasta întindere a Internetului. E o treabă bună şi binevenită, toată stima şi tot respectul, dar am o rugăminte pe care în mod respectuos am să o cer să o îndepliniţi - VĂ rog frumos să corectaţi greşelile ortografice şi de exprimare care v-aţi permis sa le faceţi în texte. O zi buna şi la mai mult şi la mai mare.

Musteata Victor spunea...

Buna,sunt nespus de bucuros si mia facut placerea sa citesc acest blog, as vrea sa mentionez ca o mare parte a satenilor sunt inca plecati peste hotarele RM fapt regretabil dar sa speram ca la intoarcerea acestora, s.Micleuseni sa fie cel de odinioara si cu noi idei si surse financiare sa duca la dezvoltarea acestui precum si la pastrarea obiceiurilor multumesc anticipat. P.S. Respect Agricultorilor

Trimiteți un comentariu